SNS Plantyn Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versie


Antwoorden van 21-03-2019

eerdere test  
(klik op een pijltje om naar een andere datum te bladeren)

De deelnemers van SNS MAIL hebben op 21-03-2019 onderstaande antwoorden ingevuld.

In de Alpen kun je nog ........delweiss aantreffen.

32 % (afgerond)E
68 % (afgerond)e 
Namen van planten, bloemen en bomen krijgen een kleine letter. forsythia, alpenroosje, afrikaantje, baobabEen goed gemaakte ........talage trekt de aandacht van de voorbijganger en vormt dus een meerwaarde voor een zaak.

1 % (afgerond)è
83 % (afgerond)e 
16 % (afgerond)é
In het Nederlands behouden we het accent op de <e> enkel als we anders zouden kunnen twijfelen aan de uitspraak. Een <e> in een open lettergreep in het woord lezen we echter altijd als [ee] en heeft dus geen accent nodig. Vergelijk: Frans: étage - Nederlands: etage Frans: bohémien - Nederlands: bohemien Op het einde van een woord evenwel zouden we de enkele <e> kunnen lezen als een doffe 'e' en dan bewaren we het accent. Frans: café - Nederlands: café Uitzondering: in woorden die we heel uitzonderlijk in het Nederlands aantreffen, blijft alle oorspronkelijke accenten behouden: dégénéré, éminence grise, déjà vuDe nieuwslezer staarde second........lang in de camera.

46 % (afgerond)en
54 % (afgerond)e 
Het eerste deel heeft twee meervoudsvormen: een op <s> en een op <en>. Als het eerste deel eindigt op een doffe 'e', schrijven we uitsluitend <en> als dat de enige meervoudsuitgang is.Zelfs de getes........e toestellen bleken niet aan de normen te voldoen.

11 % (afgerond)tt
89 % (afgerond)t 
Dit is een voltooid deelwoord dat bijvoeglijk gebruikt wordt: het staat net als een bijvoeglijk naamwoord voor een zelfstandig naamwoord. Daarom wordt het net als een bijvoeglijk naamwoord verbogen: we voegen <e> toe (niet <te>). Vergelijk met een bijvoeglijk naamwoord: een kort opstel - korte opstellen een ingekort opstel - ingekorte opstellen
TOTAALRESULTAAT:
74% goed

  CONTACT  |  Instellingen (Profiel)

© 2011 - SNS MAIL is een project van

Uitgeverij Plantyn en Webdesign en CMS: Martin van Toll Producties